O jul med din glede, men ikke for alle!

Forfatter
Stian Johansen
Publisert dato

Ikke alle barn gleder seg til julehøytiden.

Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS) anslår at 200 000 barn gruer seg til jul på grunn av foreldrenes alkoholmisbruk. I en undersøkelse Ipsos MMI har utført for Av-og-til viser for eksempel at 12 % av foreldre med barn under 18 år oppgir at de selv er blitt beruset i situasjoner der det ble drukket alkohol med barn til stede. Langt flere (19 %) sier at de oppfattet andre foreldre som beruset.

I den store barne og ungdomsundersøkelsen som er gjennomført av Synovate(nå Ipsos MMI) på vegne av BAR sier 3,7% av de spurte i alderen 8-24 år at de opplever rusbruken i julehøytiden som en belastning.

- Det er jo ikke noe nytt at mange barn og ungdom gruer seg til julhøytiden og alt det den bringer med seg. Alle er med på "spillet" i familien. Glade, lykkelige og smilende, for det er jo det vi SKAL være spesielt på julaften, men for veldig mange familier er ikke dette bare et spill, det er også en måte å overleve på, sier Generalsekretær i BAR, Marius Sjømæling.

Kari Randen i kampanjeorganisasjonen Av-og-til minner om at barn ikke kan velge seg ut av en situasjon der de voksne drikker for mye.

- Barn er totalt avhengige av de voksne rundt seg og liker best når foreldrene oppfører seg som de pleier. I motsetning til oss voksne kan ikke barna velge å forlate festen, sier Randen på Avogtil.no

På bakgrunn av vi har mange med vonde erfaringer fra juletiden har BAR valgt å støte opp om Av-og-tils kampanje "Hvor mange glass tåler barnet ditt?"

- Dette handler ikke om at man skal ha dårlig samvittighet fordi man koser seg med et godt glass vin eller med en drink på julaften, men all erfaring tilsier at det sjeldent stopper med det ene glasset. Derfor kan det være lurt å tenke over om barna synes det er like gøy utpå kvelden, når vi som voksne kjenner at "nå begynner det å bli skikkelig koselig", sier Sjømæling.

Opplever du belastning i forbindelse med voksnes rusbruk i juletiden så finnes det både forum og en anonym chat på BARsnakk.no både før julaften og i store deler av romjula på www.BARsnakk.no.