Er det innafor å unne seg champagnefrokost på 17. mai, eller bør nasjonaldagen feires på barnas premisser?

Forfatter
Mia Tåsåsen
Publisert dato

I anledning nasjonaldagen har vi vært ute og ment litt om hvorvidt rus hører hjemme på det som også er kjent som barnas dag.

Faktisk så vi fikk vi prate i det noen kaller beste sendetid; kl 07.10, på selveste God Morgen Norge!

Sammen med Inger Lise Hansen fra Actis, oppfordret generalsekretær Marius til å revurdere champagnefrokosten og heller gå for kun frokost, spesielt når man skal feire med barn til stede.

- Èn ting er å ta et glass vin, men vi får inn historier som handler om når det blir for mange glass med bobler og for lite frokost. Og da snakker vi også om hvermansen, ikke kun de som i utgangspunktet har et trøblete forhold til alkohol ellers. For eksempel så fikk vi inn en historie om en som skulle hentes etter barnetoget, men så glemte mamma og pappa tiden og kom en time for sent. Ingen skade skjedd, men den opplevelsen setter spor og sitter i til neste gang. Vil dette skje igjen?, sier Marius.

- Akkurat i år hører vi noen sier at de gruer seg litt ekstra, for i år starter vi med 17. mai på fredag, og så går vi rett inn i pinsehelg. Ingen jobb og skole før på tirsdag, så festen kan bli varende ganske lenge. Og det er ikke sånn at voksne nødvendigvis er kjipe og slemme og vil ødelegge for barna, men det er jo sånt som kan skje, spesielt når man gjerne er sammen med mange andre. Dette innebærer jo at barna også må forholde seg til ganske mange som er beruset.

I løpet av praten deler Marius noen tips til hvordan man kan gjøre feiringen bedre for de unge.

- Vent til barnetog og borgertog er ferdig før du begynner å drikke. Vent gjerne til du er hjemme igjen, i litt tryggere rammer. Sørg også for at minst én voksen er edru, for da vet barna at hvis det skjer noe så er det noen som kan hjelpe.

Inger Lise oppfordrer også de som ikke selv har barn til holde festen borte fra bybildet og barnetoget på dagtid, slik at de barna som fra før har et problematisk forhold til alkohol, slipper å se dette i denne settingen.

- Det handler om å gjøre det trygt, både for voksne og for barn, avslutter Marius.

Du kan se hele klippet på TV2 Play.

Gratulerer med dagen! Vi håper du får en så god dag som overhodet mulig.