Vi har snakket med NRK om økning i antall henvendelser på chatten

Forfatter
Mia Tåsåsen
Publisert dato

Generalsekretær Marius sammen med helsebyråd Saliba Andreas Korkunc og sosialbyråd Julianne Ferskaug, og NRKs fotograf.

Jul, nyttår og alt som følger med er over for de aller fleste av oss, men vi vet at mange unge syns at disse ukene har vært krevende, og at det i tiden etterpå kan være tøft å forholde seg til det man har vært gjennom.

Desember ble en travel måned på chatten vår, og vi så en økning i trafikken på hele 40% sammenlignet med året før. Flest henvendelser var det fra barn i alderen 13-15 år, etterfulgt av 16-18 år, og mange oppgir at begge foreldre ruser seg.

Vi vet ikke nøyaktig hva som er grunnen til at tallene er så mye høyere denne jula enn de var i 2022. Som generalsekretær Marius sa til NRK da de var på besøk hos oss i midten av desember, så er det ikke nødvendigvis mer rus i omløp, men det kan være mer ubehag knyttet til det. Det har også vært mer fokus på ungdom, psykisk helse og utenforskap i løpet av det siste året, som kan ha ført til at flere har tatt kontakt.

Fylla har mye av skylda

Men en ting vi vet helt sikkert er at mye av ubehaget barna opplever er knyttet til alkohol, og at alkoholkonsumet generelt er høyere rundt juletider. Mange tilbringer også mye tid med øvrig familie i jula og kan ha andre familiemedlemmer som drikker for mye, som kan oppleves like ubehagelig som når det er de nærmeste.

NRK viste et innslag om oss i romjula, der vi fikk snakke litt om chatten og den ekstra pågangen. Klikk her hvis du vil se det.
Besøket resulterte også i en nyhetsartikkel, hvor de i tillegg har snakket med Ida, som har vokst opp med en mor som drakk for mye hver jul. Ida sier i saken at hun opplevde moren som ugjenkjennelig når hun var påvirket, og at hun trosset intimsoner, kom nærme og ga klemmer på en ekkel måte.

Denne tematikken går også igjen på chatten vår, spesielt i desember og i tiden etterpå. For barna oppfatter mye mer enn det vi voksne tror, og det skal lite til før bare en liten endring i oppførsel kan oppleves som ubehagelig eller ekkel. Marius sin klare oppfordring er å sørge for at det alltid er en edru voksen tilstede når barna er med i festlige lag, og det gjelder naturligvis hele året.
For Idas del var redningen til slutt å komme i kontakt med hjelpeorganisasjon.

– Å ta kontakt er det modigste du kan gjøre. Da er du ikke alene.

Artikkelen kan du lese her.

Selv om jula er over, er chatten vår
fortsatt åpen!

Snakk med oss søndag-torsdag, kl 17-20.