Sesilie starter samtaletilbud hun selv hadde trengt: – Tror det kunne forhindra to selvmordsforsøk

Forfatter
Håkon Lexberg
Publisert dato

Foto: Håkon Lexberg

Sesilie har vokst opp med både rus, vold og seksuelt misbruk. Nå vil hun gi barn og unge et fristed hun selv skulle ønske at hun hadde i oppveksten.

– Jeg motiveres av tanken på at ingen barn og unge skal måtte gå alene med dritten slik som jeg gjorde, sier Sesilie Olava Øie.

I dag er hun 48 år gammel, har to barn, er gift og bor i Bærum.

Hun er også vår nyeste ansatte, og skal være rådgiver for gruppetilbudet UNG. For tiden holder hun derfor på med å starte opp et helt nytt tilbud for barn og unge fra 8 til 18 år, hvor de skal kunne møte andre som også har hatt erfaringer med foreldre som sliter med rus.

– Jeg kunne virkelig trengt et tilbud som det da jeg var i den alderen, sier hun.

Trengte et sted å puste

Noe av grunnen til at hun kunne trengt det handler om oppveksten hennes i Sandnes. Der forteller hun at rus var en stor del av miljøene hun var en del av.

– Det var et ganske tøft miljø. Jeg har mista flere venner til rus, og har generelt vokst opp med mye rus rundt meg, sier hun.

– Hva tror du et slikt tilbud kunne hatt å si for deg selv da du vokste opp?

– Jeg tror det kunne forhindra to selvmordsforsøk som jeg hadde da jeg var 13 og 16 år gammel. Da hadde jeg visst at jeg ikke var alene. Det var andre som hadde det på samme måte, og jeg hadde hatt et sted hvor jeg kunne puste, sier hun.

Videre forteller Sesilie at hun hadde sitt første angstanfall da hun var ti år gammel, men fikk høre etterpå at det gikk over hvis hun bare slutta å tenke på det og tok seg sammen. De tankene var med henne til hun ble over 40.

Senk skuldrene og ta av masken

Med mye livserfaring når det kommer til å vokse opp med rus og mye utrygghet, brenner Sesilie derfor veldig for å hjelpe barn og unge med å ikke måtte gå gjennom det samme. De må ha et trygt sted hvor de kan snakke om det, heller enn at de skal gå med alle de vonde tankene helt alene.

I voksen alder har hun både jobba med og tatt ulike kurs når det kommer til samtalegrupper, i tillegg til at hun også har erfaring med å være på den andre siden som deltaker.

– Jeg opplever det som noe magisk når man kan være et sted hvor man kan senke skuldrene og ta av seg maskene, sier hun og legger til:

– Det var en som sa til meg en gang etter å ha vært i en samtalegruppe at de fremmede som satt i det rommet nå visste bedre hvordan han faktisk hadde det, enn de han så på som sine beste venner.

Du skal få lov til å være drit forbanna på moren din, selv om du elsker henne over alt på jord.

– Sesilie Olava Øie

Liste med 1 ekspanderende elementer

Foto: Håkon Lexberg

Skal være et fristed

Nettopp det å kunne være seg selv og føle at man har et trygt sted å dele tankene sine, er noe Sesilie ser på som ekstremt viktig.

Både på kort og lang sikt.

– Noen timer i løpet av uka skal du få lov til å kjenne på alle følelsene du sitter med. Du skal få lov til å være drit forbanna på moren din, selv om du elsker henne over alt på jord, sier hun.

Og dersom bare ett barn eller en ungdom får det litt bedre, så er i utgangspunktet Sesilie fornøyd. Selv om hun selvsagt ønsker at så mange som mulig skal få det bedre.

– Det er uansett viktig at flere får et slikt tilbud, fordi jeg har selv sett hva det kan gjøre med et barn.

– Jeg husker spesielt godt en gutt på ni år som først sa at det bare var teit å være med på noe sånt. Men så opplevde han at de andre fortalte ting som han gradvis kjente seg litt igjen i. Da innså han at han ikke var alene. Jeg fikk melding av moren hans etterpå som sa at hun hadde fått hjem en helt ny gutt, legger Sesilie til.

Den store drømmen

Målet er at tilbudet skal være oppe å gå før jul, og i starten vil tilbudet først og fremst være i Oslo.

Men i fremtiden håper Sesilie at det blir mulig å få på plass et lignende tilbud også langt flere steder i landet, og for flere enn bare de unge.

– Min drøm er jo at vi skal ha dette i hver kommune, og at det skal være for barn i alle aldre.

– Noen tenker kanskje at «Barn av Rusmisbrukere» er for barn, men jeg er også et «barn av» selv om jeg nærmer meg 50 år. Så drømmen er at det på sikt skal nå ut til alle folk i alle aldre, sier hun og smiler.

PS: Mer konkret info om dette tilbudet kommer når alt er klart.