Påsken er ubehagelig for 20 000 barn og unge

Forfatter
Stian Johansen
Publisert dato

Ferske tall fra AV-OG-TIL viser at 45% av den voksne befolkningen drikker alkohol i påskeferien sammen med barn.

3,4 millioner liter pappvin

Ferske tall fra AV-OG- TIL viser at 45% av den voksne befolkningen drikker alkohol i påskeferien sammen med barn. 210 000 nordmenn drikker mer enn tre enheter per dag i denne ferien. Samtidig viser tall fra Vinmonopolet at salget av pappvin går kraftig opp i påskemåneden. I fjor ble det solgt 3, 4 millioner liter pappvin i april måned.

- Barn liker ikke å se at mor og far forandrer seg når de drikker alkohol. Det er viktig å huske at barn og unge merker en forskjell hos foreldrene lenge før foreldrene tror de merker de, sier Kari Randen i kampanjeorganisasjonen AV-OG- TIL.

Høytid = ubehag for mange barn, unge og voksne

Ferske tall fra Synovate, gjennomført på oppdrag for BAR, viser at nærmere 20 000 barn og unge i alderen 8-18 år opplever foreldres bruk av rusmidler i påska som ubehagelig.

- Vi vet at mange barn, unge og voksne gruer seg til påsken sammen med familien. Ikke nødvendigvis fordi ens egne foreldre er belastede rusmisbrukere, men fordi mengden av rusbruk øker i påska. Akkurat slik som i julen så er påskeuka en belastet tid for mange familier, og spesielt for mange barn og ungdom, sier generalsekretær Marius Sjømæling i BAR.

Fridager betyr arbeid for mange unge

- Vi vet at mange barn og unge denne uka ikke har ferie som alle andre. Mange bruker nå dagene til å ta vare på sine foreldre gjennom å gå enda mer inn i rollen som den unge omsorgspersonen de er. Ikke fordi de vil, men fordi de må og de kan. Vi vet at mange unge nå fungerer som hverdagshelter i sin familie, noe de sjeldent får skryt for, men som de virkelig fortjener å bli sett for, sier Sjømæling.

Det finnes hjelp

BARsnakk.no holder ekstra åpent de tre første dagene i påsken i tidsrommet 12.00-18.00 hvor den som tar kontakt er helt anonym.