Her er John tilbake på stedet hvor han var pasient i sju år: - Husker godt da jeg møtte opp her første gang

Forfatter
Håkon Lexberg
Publisert dato

John Harald Falk-Stenseth (til venstre) møtte virksomhetsleder hos A-senteret Aleksander Brynestad (til høyre), som fortalte at han syntes det var sterkt å møte en som hadde hatt god nytte av tilbudet deres. Foto: Privat

John Harald Falk-Stenseth har selv hatt en barndom som ble preget av at foreldrene drakk mye alkohol. I voksen alder valgte han å søke hjelp, og det ble derfor er spesielt møte da han var tilbake på stedet som på mange måter endret livet hans.

John vokste opp på Ammerud i Oslo med foreldre som misbrukte alkohol, noe han forteller at har preget ham i stor grad i ettertid.

Derfor var det ekstra spesielt for ham å være tilbake på A-senteret, et sted hvor han har tilbrakt mye tid i voksen alder for å få hjelp til å bearbeide fortiden.

I dag er John brukerrepresentant for oss, og sitter i brukerrådet til Kirkens Bymisjon. De driver også A-senteret, som blant annet har tilbud for pårørende til personer med alkoholproblemer. Han var tilbake på A-senteret fordi møtet i brukerrådet skulle finne sted der.

- Det var veldig spesielt for meg å være tilbake i og med at jeg var pasient og gikk i terapi der i sju år, sier han.

Hva med «barn av»?

Ved å sitte i ulike brukerråd får John muligheten til å bruke sine erfaringer og opplevelser til å påvirke og gjøre en forskjell, noe han ser på som veldig viktig.

- Et brukerråd består av brukerrepresentanter som meg selv, brukere av tjenesten, enhetsleder og ansatte for å nevne noen. Sammen jobber vi for at tjenester til enhver tid skal være best mulig, og brukermedvirkning er en forutsetning for å kunne tilby gode tjenester, sier han og legger til:

- Jeg er en stemme for barn av rus i brukerrådet, så jeg kan da passe på og sørge for at våre behov og vår opplevelse blir tatt på alvor i de tjenestene som er aktuelle for oss.

Han forteller videre at det spesielt er en setning han alltid har i bakhodet når han sitter i et brukerråd.

- Men hva med barn av rus? Det er et spørsmål jeg ofte har i hodet når jeg sitter i møtene. Det er viktig for meg å huske hvorfor jeg er der, og jeg synes det er utrolig meningsfylt å kunne bruke min egen erfaring med alkohol i oppveksten til å gjøre noe godt for andre, sier John.

Tilbake i annen rolle

Det at John nylig møtte opp på A-senteret for selv å kunne bidra med noe, ser han på som en veldig stor kontrast til hvordan det var da han gikk dit tidligere.

- Jeg husker godt da jeg møtte opp her for første gang. Da var alt usikkert og litt skummelt, i tillegg til at jeg ikke hadde det noe bra, sier han og legger til:

- Men samtidig var jeg veldig tydelig på at jeg trengte hjelp. Derfor var det veldig rart å være tilbake på det samme stedet, men i en helt annen rolle.

John sier at det viser viktigheten av å stå i det og ikke gi opp, og at det samtidig var en god følelse å vite at han hadde kommet langt i livet siden han gikk inn dørene på A-senteret for første gang.

Foto: Privat

Framsnakking og nytt brukerråd

John mener også at det til tider er veldig mye fokus på alle utfordringene og det som ikke er på plass for barn som pårørende, og at det som faktisk er bra dermed ofte blir glemt.

- Jeg synes derfor det er viktig å framsnakke det som funker, og som kan gjøre livet ditt bedre. I dette tilfellet gjelder det både A-senteret og Barn av Rusmisbrukere som begge har vært viktige for meg i reisen mot å få et bedre liv, sier han.

I tillegg opplyser han om at selve møtet gikk veldig bra, faktisk såpass bra at han endte opp med å bli med i enda et brukerråd.

- Denne gangen skal jeg sitte i brukerrådet til selve A-senteret. Jeg kan faktisk ikke tenke meg noe mer meningsfylt enn å kunne gi noe tilbake til stedet som hjalp meg så mye i livet mitt, sier han.

- Hva håper du å oppnå nå som du skal sitte i brukerrådet til A-senteret?

- Jeg har selv erfaring med tjenesten og kan da bruke både gode og dårlige ting fra de erfaringene for at andre skal få et så godt tilbud som mulig. Jeg håper jeg kan være med på å opprettholde et godt tilbud til barn av rus, samtidig som at jeg kan sørge for at tjenesten utvikler seg, sier John.

Se den første episoden av «Den usynlige gutten» hvor John Harald Falk-Stenseth skal dra tilbake i minnene fra barndommen ved å besøke stedet han vokste opp.