Hvorfor snakker ingen om barna som fødes med alkoholskader?

Forfatter
Mia Tåsåsen
Publisert dato

Foto av Dave Goudreau / Unsplash.

«Jeg har en hjerneskade fordi moren min drakk alkohol i svangerskapet, og det kan jo ikke behandles. Vet du noen plass familien min kan få hjelp?»

Sitatet er hentet fra en henvendelse til en rusbehandlingsinstitusjon på Østlandet og kom fra «Nina», på 18 år. Da «Nina» var 16 år fikk hun og familien hennes beskjed om at lærevanskene og de sosiale vanskene skyldtes hennes biologiske mors alkoholbruk i svangerskapet. Hun er dessverre en av mange som fødes med alkoholrelaterte skader påført i svangerskapet fordi mor drakk når hun var gravid.

Lørdag 9. september er den internasjonale dagen for barn født med alkoholskader, også benevnt som Føtalt alkoholsyndrom (FAS). FAS og FASD er forstyrrelser som gir et barn funksjonsvansker i sitt liv,- ofte svært alvorlige. Det dreier seg blant annet om lærevansker, adferdsutfordringer og vekstforsinkelser. Risiko for utviklingshemming er vesentlig forhøyet."

Slik åpner kronikken av generalsekretær Marius, Tommy Sjåfjell og Merethe Haugen fra KORUS Sør, publisert i Fædrelandsvennen i dag.

Klikk her for å lese hele innlegget!