Gruer du deg til jul? Her er noen av Marius sine beste tips

Forfatter
Håkon Lexberg
Publisert dato

Foto: Håkon Lexberg

Som barn opplevde han at jula ofte ikke ble så hyggelig som han håpet på, men et enkelt råd gjorde at Marius i voksen alder plutselig fikk et mye bedre forhold til jula.

– I dag er jeg over gjennomsnittet glad i jul, men sånn har det ikke alltid vært, sier generalsekretær Marius Sjømæling.

Som barn forteller han at han ofte gruet seg til jul, blant annet fordi han følte at han måtte late som at han hadde det bedre enn hva som faktisk var tilfelle.

I tillegg opplevde han at de rundt ham ofte endte opp med å drikke et par glass for mye.

Jul på egne premisser

Til tross for det er jula i dag blitt et av årets store høydepunkter for Marius.

Og noe av grunnen til det er at han på et tidspunkt ble stilt et enkelt spørsmål.

«Men kan du ikke bare lage din egen jul?»

– Det skjedde noe med meg etter at jeg fikk det spørsmålet, og i dag har jeg veldig sterke juletradisjoner takket være nettopp det.

– Det handler jo først og fremst om at jeg gjør det på mine premisser. Jeg tenkte over hva slags tradisjoner jeg ville ha hvis jeg selv fikk velge. Jeg lagde rett og slett min egen jul, så det er mulig å skape nye følelser og minner knytta til jul selv om man ikke har de beste opplevelsene med jul fra før, legger han til.

Andre råd

I tillegg har han noen generelle råd til andre som skal feire jul med barn til stede.

– Til de voksne som skal feire jul sammen med barn vil jeg oppfordre til at minst en voksen holder seg så edru som mulig. Det skaper en trygghet for barna. Jeg vil også gi et råd om at det er viktig å ta hensyn til barna, og la julaften først og fremst være for barna, sier han.

Han har også noen råd til deg som er barn eller ungdom og gruer deg til jul.

– Husk at du har lov til å si ifra, og du er ikke alene om følelsene. Det finnes også chatter og hjelpetelefoner som er åpne i jula og som det går an å ta kontakt med.

Det går an å ta kontakt med oss chatten vår, eller ved å se en full oversikt på ung.no.