Foreldrene til Anniken sa nei til alkohol i jula: – Har vært veldig viktig for meg

Forfatter
Håkon Lexberg
Publisert dato

Foto: Håkon Lexberg

Anniken Christina Wiik vokste opp med an alkoholisert far, men i jula satte foreldrene ned foten og sa at det ikke skulle drikkes. Den avgjørelsen har hatt stor betydning for henne.

- Jeg har gleda meg til jul hvert år hele livet mitt, sier hun.

Anniken er oppvokst i Steigen, et lite sted i Nordland. Der vokste hun opp sammen med sin far, mor og bror.

- Vi bodde i et helt vanlig hus, hadde bil og mange av de normale tingene.

Periodedranker, men ikke i jula

Likevel var ikke alt helt på stell. Noe som skulle prege mye av barndommen til Anniken, var at faren hennes var alkoholiker.

- Han er periodedranker, så han drikker ikke kontinuerlig. Men når han drikker, så ligger han på rommet sitt og drikker døgnet rundt, sier hun.

Og nettopp derfor var det ekstra viktig for Anniken at hun hadde en tid i løpet av året som hun alltid kunne se fram til.

Foreldrene til Anniken var nemlig veldig opptatt av at de skulle gi barna en god opplevelse i jula.

- De var kjempeflinke på å gi oss barna jula. De var veldig strenge på at man ikke drikker i jula.

Anniken vokste opp med en alkoholisert far, men akkurat i jula valgte familien å ikke drikke alkohol. Derfor har hun alltid gleda seg til jul.

Fint og forutsigbart

Det at hun har så gode minner fra jula er noe hun setter veldig stor pris på nå i voksen alder. I dag har hun i tillegg egne barn, noe som gjør at hun ønsker å gi gode juleminner til dem også.

- Jeg er så utrolig glad og takknemlig i dag for at jeg aldri har hatt en vond jul, og det er noe jeg ønsker å gi videre til mine barn.

Det at hun fikk se faren sin over en litt lengre periode hvor han ikke drakk, var også noe som hadde stor betydning for henne.

- Da pappa var edru, så var det vanlig. Det var fint og forutsigbart. De gode minnene jeg har fra jula handla ikke bare om gaver og alt det der, men også at jeg fikk den stabiliteten av at han ikke drakk.

Viktig også i voksen alder

Generalsekretær Marius Sjømæling synes det er utrolig fint å høre at det finnes noen familier som klarer å sette bort alkoholen for å prioritere barna i jula.

- Jeg tenker at dette er et eksempel som flere familier kan lære av. Selv om familien hadde problemer, så sørget de for at jula ble en fin tid. En slik avgjørelse kan ha veldig mye å si for barn og unge for resten av livene deres, sier han.

Det å skape gode minner for barna i høytider, uansett om det er jul, påske, nyttår eller lignende, er noe han ser på som veldig viktig. Både på kort og lang sikt.

- Min erfaring er at minner knytta til de høytidene vi har kan være livsviktig for hvordan man bygger opp sitt eget liv i ungdomsårene, og ikke minst hvordan man lager egne tradisjoner for seg selv som voksen.

Marius Sjømæling er tydelig på at det å skape gode minner for barn i oppveksten kan være veldig viktig både på kort og lang sikt.

Ikke alene

Likevel må det sies at det ikke er alle barn som har foreldre som tar de samme valgene som foreldrene til Anniken i juletider. Det er dessverre veldig mange barn og unge som opplever at foreldrene drikker for mye i jula.

- Hva vil du si til de barna?

- Det er en evig klisjé, men jeg ville sagt til dem at de ikke er alene. Det er mange barn, unge og voksne som gruer seg til jul. Jeg har selv vært en av dem med veldig blandede følelser. Men julen varer bare i noen dager, og det finnes mange hjelpechatter- og telefoner som er åpne. Bruk dem, sier han bestemt.

- Har du noen tips til hvordan man i voksen alder kan gjøre jula om til noe positivt selv om man har dårlige minner fra jula i barndommen?

- Hadde jeg hatt fasiten på det, så hadde jeg nok vært rik. Men jeg fikk et råd for mange år siden da jeg selv var ung voksen, og det handla om å ta eierskap til sin egen jul, sier han og fortsetter:

- Med andre ord skulle jeg prøve å se for meg hva jul skulle være for meg. Og bare meg. Det ble starten på å lage min egen jul med mine egne tradisjoner. I dag er jula en av mine favoritt-høytider. Jula kan bli noe positivt, og det handler om å lage sin egen jul for sin egen del. Alternativt er det jo mulig å ikke feire jul også, sier han med et smil.

PS: Hvis du er interessert i å høre oss prate om jul, så kan episode 26 av podcasten vår være noe for deg! Du finner den og alle andre episoder under :)

Podkast laget av oss :-)

Bla deg gjennom de ulike episodene her. Vi er såpass glade i å prate at det er nok å velge mellom!