Vi er med på fotoutstilling på Aker Brygge: - Man vet ofte ikke hva folk står i

Forfatter
Håkon Lexberg
Publisert dato

Foto: Håkon Lexberg

Torsdag kveld var det som vanlig mye folk på Aker Brygge i Oslo. Men én ting fikk mange av dem til å stoppe opp.

– Jeg har selv vokst opp med en far som var alkoholiker, som også noen av de på bildene her har stått i. Men hverken lærerne, vennene eller enkelte i familien min visste om det, sier Jimmy Westerheim.

Han er grunnleggeren av The Human Aspect, et stort bibliotek med intervjuer hvor mennesker forteller om deres største utfordringer og hvordan de kom seg gjennom dem.

Og grunnen til at folk som gikk på Aker Brygge denne torsdagen stoppet opp, var fordi det var åpning av fotoutstillingen som har fått tittelen "Du vet aldri hva folk sliter med".

- Bildene viser et portrett av et menneske, et sitat og en setning som sier noe om hva personen har stått i. Noe av hovedkonseptet bak utstillingen er at man ofte ikke vet hva folk står i, selv ikke de nærmeste, sier Jimmy.

Victorya Lunde, en av fotografene som har tatt bildene på fotoutstillingen var til stede for å si noen ord. Til høyre står Jimmy Westerheim, grunnleggeren av The Human Aspect.

Derfor ville vi bidra

Vår organisasjon har også bidratt i denne fotoutstillingen.

Både teamkoordinator Madelen Endresen, og frivillig Marius Kortelainen er med på hvert sitt bilde. De har i tillegg stilt opp for å dele sine historier på video med The Human Aspect.

Hele intervjuene med Madelen og Marius kan du se her og her.

– Vi har samarbeidet med The Human Aspect lenge, så det var en selvfølge å være med på denne utstillingen for å synliggjøre det vi har fått til sammen, sier kommunikasjonsansvarlig Stian Johansen.

Han viser videre til at noe av det vi ønsker å oppnå ved å være med, er å vise fram ekte historier om ekte mennesker, fortalt av menneskene selv.

– Målet er å gjøre det enklere å snakke med noen om det man går gjennom, for de som står i lignende situasjoner her og nå. Og samtidig fortelle at vi står klare til å ta nettopp den praten, sier han videre.

– Hva tenker du om selve tittelen på utstillingen, "Du vet aldri hva folk sliter med"?

– Den oppsummerer egentlig vår målgruppe. Av de vi er i kontakt med, er det en stor andel som ikke har fortalt noen om hva de går gjennom. Du kan ikke nødvendigvis se at det er noe som skurrer. Forhåpentligvis kan denne utstillingen bidra til å øke bevisstheten rundt det vi jobber med, svarer Stian.

Svart-hvitt og modige mennesker

Alle bildene på utstillingen er tatt av to fotografer ved navn Victorya Lunde og Johanna Siring.

Førstnevnte var også til stede på åpningen for å si litt om tankeprosessen bak alle bildene.

– Vi ville få fram det menneskelige og vise at alle mennesker har en naturlig skjønnhet, sier Victorya.

Hun ville videre si noe om grunnen til at alle bildene er tatt i svart-hvitt.

– Når man tar bort fargene blir man ikke distrahert av det som er urelevant, og man ser bedre følelser og tydelige uttrykk. Vi ville også gå ekstra nærme for å få fram det menneskelige. Det er sjelden man er så tett på noen man ikke kjenner og som deler noe så sårbart, sier hun og legger til:

– Vi føler oss heldige som har fått lov til å ta bilder av så flotte, sterke og modige mennesker.

PS: Ønsker du å se denne utstillingen? Da er det bare å ta turen forbi Lekter'n og gå videre mot den store hestestatuen eller T.G.I Fridays som ligger på Aker Brygge i Oslo. Senere vil også utstillingen dukke opp andre steder i Oslo, blant annet utenfor Oslo S.

Se bilder fra åpningen her:

Teamkoordinator Madelen Endresen er blant dem som er med på fotoutstillingen. Hele intervjuet med henne kan du se her.

Det var en god del mennesker som hadde møtt opp for å få med seg åpningen av fotoutstillingen.

Heldigvis var værgudene snille akkurat på åpningen av utstillingen.

Fotograf Victorya Lunde forteller om tankeprosessen bak alle bildene.

Trygve Skaug har sitt eget bilde på utstillingen, og ville i tillegg bidra med sang og gitarspilling på åpningen.

Her er deler av hele teamet til The Human Aspect som på hver sin måte har jobbet med flere av historiene som ligger ute på nettsidene deres.

Se hele intervjuet med Marius Kortelainen her.