Tett på: Det er ikke barnets feil

Forfatter
Heidi Constanse Næs Bakken
Publisert dato

Maiken Helena Reistad (21) jobber som frivillig på BARsnakk. Hun lytter til barn og unges anonyme historier om rus og hun skjønner hva de snakker om.

Det er ikke barnets feil når foreldre ruser seg

- Jeg kan huske at jeg måtte vekke mamma, fordi hun bare sovnet under samtalen vår. Jeg husker at jeg fant henne med poser, oppå seg og at jeg lurte på hva det var? Allikevel var det først når jeg overrasket henne og kjæresten at jeg fikk svaret. Jeg fikk beskjed om å snu meg, men speilet på veggen sladret. De satte sprøyter og jeg skjønte at det var narkotika.

Det ble en rettssak, hvor far fikk foreldreretten.

-Jeg opplevde en stor kontrast mellom det ordnede livet hos ham og livet hjemme hos mor, hvor jeg alltid kom for sent på skolen. Selv om det var trygt hos pappa, ville jeg ikke reise fra mamma. Mest fordi jeg tenkte at jeg måtte passe på henne.

I dag vet Maiken Helena at det ikke var hennes skyld at moren ruset seg.

- I dag har mamma vært rusfri i mange år og jeg er glad for å kunne kalle henne min beste venn, forteller hun. Erfaringene fra tidlig barndom har allikevel preget henne. For et år siden var hun i en bussulykke, som utløste følelser og behovet for å bearbeide erfaringene på nytt: -Når jeg så tilbake på barndommen min, så tenkte jeg på meg selv som en helt annen person. Det var et annet liv og det var det jo selvfølgelig. Allikevel var det meg. Jeg er den jeg er i dag, fordi ting var som de var. Jeg satt nesten bare hjemme i flere måneder, år til og med, og ville egentlig ikke bry meg om noe eller noen, uten å egentlig forstå hvorfor.

Maiken Helena er bevisst på at hun ikke kan leve et fullverdig liv, hvis hun ikke kan si til seg selv at: Det går bra å være lei seg eller være sint, men hvor går jeg herfra?

- I dag er jeg der at jeg heller vil la historien min bygge meg opp, en å trekke meg ned. Jeg har lært at jeg må akseptere og forstå at ting har vært ille, uten at det skal få lov til å stoppe meg: Jeg har tusen andre gode sider, som jeg må fokusere på.

Opplevelsene har gjort henne engasjert i barn som lever med rus og hun forteller at det betyr veldig mye for henne at hun hos BARSNAKK kan bruke erfaringene og kunnskapen sin til å hjelpe andre, som kanskje er der hvor hun selv var for kort tid siden.

- Jeg vil at alle barn skal kunne snakke åpent om foreldres rusbruk og de skal føle seg trygge på at de voksnes rusproblematikk ikke er deres ansvar og jeg vil fortelle at det ikke er deres feil at foreldre ruser seg.

Tekst: Heidi Constanse Næs Bakken