Kjære lillegutt

Forfatter
Marius Sjømæling
Publisert dato

I dag traff jeg mammaen din. Du har ikke møtt henne helt enda, men hun kjenner deg allerede, der du ligger og vokser inni magen hennes.

Du skal vite at mamma allerede nå er glad i deg, bekymret på dine vegne og bekymret for seg selv. For å gjøre feil. For å ikke bli en perfekt mamma som hun mener du fortjener. Du skal vite at hun nå gjør sitt aller beste for å bli en mamma som er der, som ser deg, som gir deg mange gode klemmer, som ler med deg (og innimellom av deg) og som er der når du kommer til å trenge trøst. Mamma gjør alt hun kan for at du skal bli født som en frisk og fin gutt som skal få oppleve det beste i hele verden.

Mammaen din har med seg en bagasje som du ikke kan se. Hun har ikke alltid hatt det så lett. Hun har kanskje ikke hatt mulighet til å oppleve gode, snille voksne som bryr seg. På tross av dette har hun tatt et valg og valget har ført henne dit hun er i dag, sammen med mange gode mennesker.

Jeg har nettopp møtt mammaen din og hun er ganske så fantastisk. Hun venter nå på at du skal komme, selv om hun også gruer seg litt. Hun tenker ganske mye på hvordan hun skal bli som mamma, om hun klarer å bli en sånn mamma som det hun føler at du fortjener. Men hun gruer seg også. Fremtiden hennes er nemlig ikke helt klar. Hun vet ikke helt hva hun skal gjøre når hun er ferdig i behandlingen hun nå er på. Hun vet ikke helt om hun er klar for å bli mamma, eller om hun får lov til å være mamma for deg hele tiden. Hun vet ikke helt hvor dere skal bo, hva hun skal jobbe med eller om hun skal studere. Hun vet ikke enda om hun har venner, om hun har familie eller om hun får lov til å skape seg en familie der du er midtpunktet. Hun har rett og slett ikke alle svarene.

En ting kan jeg love deg, hun elsker deg allerede. Hun ønsker å være verdens beste mamma for deg den dagen du kommer. Hun gjør nå sitt aller beste for å kunne gi deg en best mulig start, men det finnes ingen garantier. Om mamma ikke klarer å være en mamma med en gang så skal du vite at det er ikke din skyld. Det er ikke fordi hun ikke elsker deg, det er fordi hun trenger litt mer tid. Tid til å ta vare på seg selv sånn at hun kan bli mammaen din fullt og helt. Uansett så skal du vite at du har verdens tøffeste mamma, for hun prøver. Hun prøver så godt hun kan hver dag å endre på det som har vært for å kunne få en bedre fremtid både for deg og for henne. Selv om du kan oppleve at du må vokse opp hos noen andre enn mamma så skal du vite at det er ikke fordi du er du, det er fordi du skal ha det godt og fordi mamma ønsker det beste for deg. Du vil nemlig alltid være mammas lille gutt.

Jeg ønsker med denne teksten å hedre alle de kommende mødrene som akkurat nå er i behandling fordi de sliter med rus. Dere skal vite at dere er helter som tar imot hjelp, selv om det er vanskelig. Dere skal vite at vi som fødes og som får kalle deg for ”min mamma” elsker deg så inderlig at vi er villige til å ofre oss selv for at dere skal få det bra. Dere skal også vite at vi krever ikke at du skal være en perfekt mamma, vi godtar deg akkurat som du er, fordi du er den eneste ordentlige mammaen vi har.

Tekst: Marius Sjømæling