Barn skal ikke bære ansvaret for voksne på 17. mai
- Forfatter
- Ida Wilstrup
- Publisert dato
Tidligere denne måneden vedtok Oslo bystyre skjenketillatelse fra kl. 08.00 på nasjonaldagen, til tross for sterk motstand fra flere aktører.
Dette vedtaket setter voksnes rett til fest over barnas behov for trygghet. Vi reagerer særlig på argumentene som har blitt brukt for å forsvare vedtaket, om at utvidet skjenketid vil føre til mindre drikking.
Les Kristins debattinnlegg i Aftenposten.
- Det som er godt dokumentert gjennom forskning, er at ved økt tilgjengelighet øker konsumet. Der det er økt konsum, er det også høyere hyppighet av voldshendelser og annen offentlig uro, forteller vår generalsekretær, Kristin Oudmayer, på God morgen Norge på TV2.

En dag mange barn gruer seg til
For mange barn er 17. mai én av de vanskeligste dagene i året. Sammen med nyttårsaften er det en dag flere gruer seg til i lang tid i forveien.
Vi har daglig kontakt med barn og unge som forteller om hvordan rusrelaterte hendelser påvirker deres liv.
Hele 80 prosent av de som kontakter oss, sier at det er omsorgspersoners forhold til alkohol som skaper vanskelige situasjoner og utrygghet i deres liv.
Mange barn og unge ender opp med å ta ansvar for dagen. De passer på at de kommer seg av gårde. At de ikke snubler, eller ikke dummer seg ut.
Barn forteller oss:
- "Jeg måtte hjelpe mamma hjem fra 17. mai-feiringen fordi hun var for full til å gå."
- "Jeg måtte dra hjem til pappas kollega for å hente mer alkohol. Han var også full."
- "Festen hjemme gikk til langt på natt. Jeg fikk ikke sove, og neste dag var bare enda en dag med fyllesyke voksne."
Barn skal ikke være ansvarlige for voksne. Som Kristin sa så godt på God morgen Norge:
- Hvis noen barn ser på dette, har jeg bare lyst til å si at det ikke er ditt ansvar å passe på mamma og pappa. Selv om jeg skjønner at det føles sånn, men det er viktig å heller prøve å snakke med noen andre voksne, som kan gripe inn og være trygt tilstede.
Påvirker hverandre mer enn man tror
På 17. mai samles vi ofte. Barn, voksne, familie og venner. Mange tar hensyn til sine egne barn. Men vi kjenner ikke historiene til alle rundt oss.
Noen barn har erfaringer som gjør at voksne som har drukket kan oppleves som utrygge. Det kan være måten de snakker på, blikkene eller hvordan de beveger seg. Stemningen endrer seg. Noen sier ting de ellers ikke ville sagt.
- Mange barn og unge forteller om voksne som kommer med ufine kommentarer. Sarkastiske kommentarer. Seksuelle kommentarer. Kommentarer som man ikke ville sagt i edru tilstand, forteller Kristin til God morgen Norge.
Vi må ta dette på alvor
Erfaringene våre viser at vi kan forvente en økning i henvendelser i chatten vår rundt 17. mai, ettersom vi tidligere har opplevd en dobling av henvendelser i forbindelse med høytider.
Dette vedtaket handler ikke bare om 17. mai. Det åpner for tidlig servering på søndager og andre røde dager gjennom året, noe som kan føre til økt press på barn og unge i flere sammenhenger.